12 DE diciembre, 2015

Isaac Newton a l’abast dels petits

“Newton pensava, probava i observava. Newton explorava per saber com funcionen les coses i com, en modificar-ne la forma, passaven a funcionar d’una altre manera”

Aquets és un llibret que relata la història de la vida de Newton des de que era petit. Està il·lustrat i ple de detalls divertits molt representatius del caràcter d’aquest geni. El savi i la poma és un text infantil revelador sobre la manera de pensar científica. Newton era un nen despistat, desinteressat per les qüestions del dia a dia de la granja familiar, amb fama de tontet. El cert és que, des de petit, estaba totalment absorvit per la lectura i el descobriment dels mecanismes de les coses, volia trobar el sentit del seu funcionament, no parava de llegir i experimentar, la curiositat era el seu motor.

4597-large_default (1)

El relat ens explica també qüestions de la vida cotidiana dels nens, com les tasques de casa que no li agraden o la seva vida a l’escola amb els companys. Newton no era un noi popular, ni era fort, ni bon estudiant. Els professors l’havien deixat per impossible. Tot canvia en el moment en que trova la seva motivació, decideix que vol guanyar en tot, decideix que vol ser el millor en el seu ofici per aconseguir que el respectin.

El valor d’aquest conte és que es pot llegir tant en clau històrica seguint la vida d’un personatge famós, com en clau d’introducció a la ciència per tots els experiments i enigmes que proposa al llarg de les pàgines; però també molts nens el poden llegir en clau cotidiana, identificant-se amb els problemes del jove Newton d’adaptació a l’escola o a les expectatives de la seva família per tal que segueixi el negoci familiar.  Si un geni de la ciència tenia aquests problemes, què els impedeix a ells mateixos superar-los?

També hi trobarem detalls de contextualització històrica, com la cèlebre universitat de Cambridge que ja existía en el s.XVII o l’epidèmia de la peste bubònica que va devastar Europa durant aquell segle.


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *